SEGURETAT CIUTADANA

Decàleg
SEGURETAT CIUTADANA

 

Com a definició general podem dir que la seguretat ciutadana té com a finalitat la protecció de la comunitat, perquè hom pugui desenvolupar les seves potencialitats com persona dins d’un ambient de convivència pacífica i en llibertat. La seguretat ciutadana és una exigència de l’estat de dret i és imprescindible per l’adequat funcionament de les institucions i per la prevenció de la delinqüència.

 

Entenem la delinqüència una conducta antijurídica, contrària al dret i a la qual li correspon un càstig. Val a dir que la pena, el càstig, ha d’anar inicialment dirigit a la reinserció, però els costosos esforços socials i econòmics necessaris han de tenir una limitació clara. Els delinqüents reincidents, els irrecuperables per la societat, seran empresonats el temps necessari fins que deixin de representar un perill per la societat.

 

Som els ciutadans els que legitimem democràticament l’autoritat, que prové de nosaltres, i deleguem el seu exercici a l’estat, que utilitza els efectius policials i judicials pel seu manteniment. En conseqüència i com a membres del poble, tenim també el dret d’exercir-la davant la comissió de delictes (recordem l’article 490 de la llei d’enjudiciament criminal, la detenció ciutadana) sigui de forma individual o col•lectiva.

Així doncs la col•laboració de la ciutadania en el manteniment de la seguretat esdevé dret, i en els temps actuals, necessitat. La figura del sometent, d’arrels medievals i d’origen català, encaixa plenament aquestes expectatives.

 

La situació actual és percebuda pel poble com una situació d’inseguretat ciutadana. La permissivitat amb la delinqüència, producte d’una aplicació extremadament laxa de la llei i que en alguns casos ni tan sols s’aplica, és el pa de cada dia i l’augment dels delictes és la constant des de fa anys i anys.

 

La manipulació de les estadístiques per amagar la realitat ja no enganya a la població que diàriament veu tant com pateix aquest fenomen.

 

Per tot això aplicarem un programa de xoc i sense cap mena de permissivitat amb la delinqüència.

 

 

Concretant:

  • Tot immigrant, legal o il·legal, condemnat per delicte serà expulsat immediatament. Actualment gairebé el 50% dels presos són immigrants (amb el que això comporta de despeses).
  • Aplicació ferma del codi penal establint les reformes adients, especialment pel que fa a l’agreujant de reincidència als delinqüents habituals.
  • Justícia ràpida i restaurativa.
  • Compliment total de les penes (les rebaixes i els beneficis pels presos seran l’excepció i no pas la norma).
  • Reinstauració del sometent com organització activa, que dependrà de la Conselleria d’interior, en la lluita contra la delinqüència i com a forma d’implicació de la ciutadania en la seguretat ciutadana.
  • Es permetran i fomentaran fusions de policies locals massa petites per ser operatives amb la comarca com marc.

 

Amb aquestes mides podem assegurar una davallada important de la delinqüència a curt termini.

Catalans: la nostra llibertat és la nostra seguretat.