12 D’OCTUBRE, NO ÉS LA NOSTRA FESTA.

12 D’OCTUBRE, NO ÉS LA NOSTRA FESTA.

El 12 d’octubre de 1492, Cristòfor Colom, amb el seu “descobriment”, dóna principi a la colonització del continent americà, que anirà quedant incorporat a la Corona de Castella, com també va quedar incorporat a la mateixa el regne de Granada, malgrat l’esforç de Ferran d’Aragó en la seva conquesta.

La Corona d’Aragó, a la qual només uneix a Castella el matrimoni entre els seus reis i la unió dinàstica, es complementi aliena a aquesta data. De fet, i com a prova irrefutable que es tracta de dos estats diferents; la Corona d’Aragó tindrà prohibit comerciar amb Amèrica fins al segle XVIII, prohibició que s’estén a qualsevol català que volia instal·lar-se en l’anomenat Nou Món. Si Espanya ha determinat el 12 d’octubre com la seva festa nacional és només una prova més que Espanya redueix la seva història a la de Castella i després la intenta imposar com una cosa “comuna” al que ells anomenen “l’Espanya perifèrica”.
Perquè es tracta d’això Espanya és Castella i tot el que no sigui Castella ha de ser negat i assimilat. Aquesta és la contradicció permanent d’Espanya com “no-nació”, una contradicció de la qual mai podrà ni voldrà sortir.

Nosaltres veiem lògic que celebrin el 12 d’octubre com a data important en la seva història, una data amb les seves llums i les seves ombres, com en la història de tots els pobles. Però afirmem que el 12 d’octubre és una data profundament estranya als catalans, i per tant nosaltres no tenim res a celebrar, ni volem que ningú faci servir aquesta data per exhibir als nostres carrers el profund odi i menyspreu que senten pel nostre poble, la nostra identitat, la nostra història i el nostre desig col·lectiu de llibertat.

Ester Gallego.
Presidenta de SOM Catalans.

No hi ha comentaris

Ho sentim, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.