El moro manani.

El moro manani.

A Vilanova hi havia per Nadal la tradició del “moro manani”. Una rondalla per a infants sobre uns pirates moriscos que atacaven la costa de Vilanova. Els nens de la rondalla sortien vencedors, i un gran cap de moro escopia caramels i dolços a la porta de l’Ajuntament per redimir-se als nens vilanovins. Però fa uns anys es va suspendre la tradició per no ofendre els moros de Vilanova. La companyia l’Estaquirot teatre en feien una obra teatral amb titelles. Ara la tenen prohibida.

Una tradició prohibida pels vigilants i censors del políticament correcte, però que ningú es pensi que n’és pas l’única.
A part de les prohibides també n’hi ha que en són de manipulades, com la festa de moros i cristians de Lleida, a on per no ofendre als “mateixos senyors”, s’arriba a la ximpleria total, un any guanyen uns i al següent, els altres.

Sabeu com se’n diu de tot això?, enginyeria social, l’invent dels globalitzadors per canviar-nos, i com tothom sap, per canviar un poble, primer se li ha de canviar-amagar-manipular la seva història. Quan es perden els referents la manipulació esdevé més fàcil.

Els catalans no hem de canviar ni tradicions ni costums ni festes per uns senyors de fora que es neguen a integrar-se, si no els agrada, poden aplicar-se la popular frase catalana de “tocar el dos” de casa nostra.

SOM Catalans.

Us animem a escriure’ns per via missatge, expliqueu-nos sobre tradicions, festes i costums desaparegudes de les vostres viles els darrers anys per “no ofendre” ….. Les anirem publicant aquests dies de nadal.

http://www.laxarxa.com/…/el-caganer-substituira-el-moro-man…

No hi ha comentaris

Ho sentim, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.