“Els immigrants no són pas pobres que fugen de la guerra”.

“Els immigrants no són pas pobres que fugen de la guerra”.

Declaracions d’Anna Bono, especialista sobre l’Àfrica.

“Són els pobres que fugen de la guerra?, les xifres demostren el contrari”, diu Anna Bono, una experta en la història i les institucions d’Àfrica a la Universitat de Torí.

“Només el 5% dels que vénen a Itàlia són realment refugiats. Aquests no són els més pobres “perquè paguen milers de dòlars per al viatge i als documents falsos”. Això s’explica Anna Bono, exprofessora d’història i institucions d’Àfrica a la Universitat de Torí, que desmantella part de la informació falsa més comuna sobre la immigració.

Una veu que emergeix en una solitud gairebé total en l’àmbit acadèmic. Anna Bono és també l’autora del llibre “Migranti!? Migranti!? Migranti!?” de l’editorial Segno, que té com a objectiu fer la llum sobre el problema més gran del tercer mil·lenni.

“Refugiats”? Gairebé cap – explica en una entrevista amb Daniele Capezzone al diari La verità -.

“El Ministeri de l’Interior actualitza les sol·licituds d’asil de mes en mes. Tots els que arriben la sol·liciten perquè aquesta és l’única manera per no ser expulsat immediatament. L’any 2015, d’aquestes peticions, només uns 3.500 van tenir èxit. El 2016, menys de 5000. L’any passat, una mica més de 6.000. En percentatges, entre el 5% i el 8%. Tots els altres són immigrants econòmics. I novament, aquests no són “els més pobres”.

“Atès que són viatges il·legals, el 90% d’ells depenen de les organitzacions criminals i, per tant, aquells que volen embarcar han de ser capaços de pagar milers de dòlars per assegurar-se els serveis de traficants. No tothom pot pagar aquestes quantitats, de manera que no són necessàriament tan pobres”.

“Els governs africans necessiten més ajuda? Ja se’ls ajuda molt, hi ha una mena de Pla Marshall cada any. Àfrica és el continent amb major assistència en matèria d’ajuda humanitària i cooperació al desenvolupament.
Però el problema és que gran part d’aquests diners no s’utilitzen correctament, la corrupció governamental i el tribalisme s’alimenten els uns als altres. Cal un canvi de paradigma, el desenvolupament de l’Àfrica no es pot importar. L’ha de produir l’Àfrica per si mateixa.–Menys diners i una millor governança. Aquest són els mitjans”

“Altres notícies falses: els governs africans ja treballen per limitar les sortides. D’entrada és al contrari. Els governs són sovint els primers responsables de les sortides. I més concretament no es tracta d’individus desesperats que vénen de llogarets remots, són persones que tenen mitjans. Per tant, la responsabilitat principal recau precisament en el desànim induït per l’amiguisme i la corrupció que porta a molts a veure la sortida com a última esperança”

Finalment, la por al terrorisme: “Almenys durant els dos darrers anys, les xarxes terroristes estan implicades en el tràfic de persones, del que deriven sobretot recursos per adquirir armes. L’existència d’aquestes rutes de migració també pot facilitar la circulació de terroristes de l’Àfrica a Europa. On són els militants de l’Estat islàmic derrotats a Síria i l’Iraq?”.

No hi ha comentaris

Ho sentim, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.