La revolta del sector primari a Europa.

La revolta del sector primari a Europa.

Aquests dies, les manifestacions i revindicacions són la tònica, especialment als Països Baixos, Itàlia, Alemanya i França, però també a Polònia, Romania, etc..

El contenciós dels ramaders i la pagesia que inunda Europa, amb reverberacions més dèbils a la península, és metàstasi d’una malaltia anomenada globalització.

Les previsibles i minses concessions estatals a les protestes no arribaran, no podem arribar, a l’arrel del problema i en conseqüència a revertir la situació.

No saben si, en general, els ramaders i els pagesos en són conscients, però amb el model polític-social que ara mateix impera a Europa occidental, la solució és impossible, som davant d’un problema insalvable perquè el sistema no pot contradir-se a si mateix.

No neguem de cap manera que la pressió de les manifestacions permetrà alleugerar la situació, però com he dit només serà provisional, la tendència seguirà en la mateixa direcció.

Heus aquí el moll de l’os: LA SOLUCIÓ al problema dels ramaders i la pagesia passa indefectiblement per un canvi de model polític i social. De globalitzador-liberal a renacionalitzador-proteccionista i de la concepció liberal de l’estat a la de l’estat social (entenent sempre nacionalisme en sentit àmbit EUROPEU, de micro a macro, però que és l’únic que pot funcionar).

Pel que fa a casa nostra només recordar que en els darrers trenta anys ha desaparegut la meitat de la ramaderia i la pagesia; tanmateix, aquesta tendència no ha minvat ni porta el camí de fer-ho.

Què ha fet la Generalitat en tot aquest temps per redreçar la situació?
Hem d’entendre, se’ns ha de ficar al cap, que la Generalitat, com la majoria de la resta de governs d’Europa, no podem ser part de la solució, PERQUÈ SÓN EL PROBLEMA.

Mesures urgents, i provisionals d’àmbit europeu que caldria implementar:

-Preferència nacional (per ordre de proximitat i fins a un límit emmarcat per EUROPA) en l’adquisició de productes procedents de la ramaderia i l’agricultura en tota comada pública (hospitals, escoles, exèrcit, etc.)

-Aturar tot nou conveni o tractat referents a la lliure importació de productes de fora d’Europa i un control exhaustiu i restrictiu dels actualment vigents, especialment pel que fa a mesures sanitàries. Aranzels a la importació.

-Congelar tot nou impost o taxa al sector i revisar les actuals.

-Subvenció (on aquest impost sigui vigent) del 100% pel que fa a les herències d’explotacions ramaderes i agrícoles.

-Revisar les prohibicions a productes fitosanitaris que no tenen, ara per ara, alternativa.

Tot això fins a aconseguir una autèntica “transmutació dels valors” que resumirem de la manera més senzilla, EL SECTOR PRIMARI …. VA EL PRIMER. Per què?, perquè és la base sobre la qual se sustenta la nació.

I nosaltres, en el cada dia com a ciutadans, que podem fer?, el petit esforç de comprar per ordre de proximitat, tenint com a límit el marc Europeu. Evitar com el dimoni els espàrrecs de la Xina o el Perú, les llenties del Canadà, els tomàquets del Marroc i tants i tens productes de fora que a més a més són de baixa qualitat … Fem-ho!, i addicionalment menjarem millor.

SOM Catalans.

No hi ha comentaris

Publica un comentari